Hengityslihakset niskajumien taustalla - Katso videolta ohjeet venyttelyyn!
Kategoria / Hyvinvointi

Hengityslihakset niskajumien taustalla - Katso videolta ohjeet venyttelyyn!

Hengityslihakset niskajumien taustalla. Scalenus- eli kylkiluunkannattajalihakset ovat niin sanottuja apuhengityslihaksia. Ne kiinnittyvät niskasta ensimmäiseen ja toiseen kylkiluuhun, ja niskan liikuttamisen lisäksi ne osallistuvat sisäänhengityksen tuottamiseen.

Kylkiluunkannattajalihakset saattavatkin olla niskajumien tai käsien puutumisen taustalla.

Normaalisti apuhengityslihakset ovat aktiivisimmillaan silloin, kun tarvitaan enemmän hengityskapasiteettia, kuten urheilusuorituksen aikana. Arkisemmissa tilanteissa pallean supistumisen pitäisi vastata pääasiallisesti sisäänhengityksestä. 

Joissain tilanteissa ihminen saattaa kuitenkin alkaa hengittämään arkisissakin tilanteissa liiallisesti apuhengityslihaksilla, mikä johtaa niiden ylikuormittumiseen.

Saatamme tuntea apuhengityslihasten kuormituksen esimerkiksi niskakipuna sekä käsien puutumisena. Tällaisissa tilanteissa on olennaista huomioida hengitys ja pyrkiä korjaamaan hengitystyyliä, syventämällä ja rauhoittamalla sitä. Usein saattaa myös olla tarpeellista hoitaa jumissa olevien lihasten kireyksiä, jotta oireet saadaan helpottumaan. 

Ohessa olevalla videolla näytämme missä kylkiluunkannattajalihakset eli scalenus -lihakset sijaitsevat, miksi niiden kireys aiheuttaa käsien puutumista sekä miten niiden kolmea eri osaa voi täsmävenytyksillä lähteä avaamaan. 

Laita siis venytykset kokeiluun ja nauti paremmasta olotilasta!

Lisää aiheesta