Pekingin talviolympialaisissa tullaan kiinnittämään huomiota suomalaisten urheilijoiden hengitysterveyteen
Kategoria / Terveys

Pekingin talviolympialaisissa tullaan kiinnittämään huomiota suomalaisten urheilijoiden hengitysterveyteen

Suomen olympiajoukkueelle on lähdössä olympialaisiin mukaan erilaisia tuotteita ja tarvikkeita fyysisen ja henkisen vireyden ylläpitoon. Hengitysterveyttä he ylläpitävät höyryhengityslaitteilla.

Yle uutisoi tiistaina 20.4., mitä Suomen olympiajoukkueen rahdissa lähtee kohti Tokion olympialaisia. Koronan vuoksi urheilijoiden viihtyvyyteen sekä henkisen ja fyysisen vireyden säilyttämiseen kisakylässä on pyritty panostamaan tavallista enemmän. Sen vuoksi 76 kuutioisessa ja 5,5 tonnia painavassa kontissa on desinfiointiin keskittyvien tarvikkeiden ja elintarvikkeiden lisäksi erikoisempiakin tavaroita, kuten kylmävesiallas, kirkasvalolamppuja ja höyryhengityslaitteita.

Höyryhengityslaitteet ovat olleet olympialaisissa mukana myös aiempina vuosina

Höyryhengityslaitteet ovat olleet Suomen olympiajoukkueen mukana myös Rion olympialaisissa vuonna 2016 sekä Pyeongchangissa vuona 2018. Höyryhengityslaitteet ovat tarkoitettu tällä kertaa erityisesti Pekingin talviolympialaisia varten ja ne matkaavatkin Tokion olympialaisten jälkeen suoraan Pekingin talvikisoihin ja paralympialaisiin.

Höyryhengityslaitteet ovat rahdissa mukana Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtosen toimesta, artikkelissa kerrotaan.

Höyryhengityksestä apua hengitystieoireisiin ja infektioiden ennaltaehkäisyyn

Höyryhengitys on vanha tapa hoitaa hengitysteitä ja sillä on lukuisia positiivisia vaikutuksia hengitysterveyteen. Etenkin talvikestävyysurheilijoiden limakalvot ovat koetuksella, kun harjoitellaan jatkuvasti kylmässä ja kuivassa ilmassa. Kylmä pakkasilma kuivattaa hengitysteitä, kun hengitysilman lämpötila laskee ja kosteus vähenee. Tällöin taudinaiheuttajien on helpompi läpäistä limakalvo ja päästä elimistöömme.

Tyypillisimmille nuhakuumetta aiheuttaville viruksille kuiva ja viileä ympäristö on otollinen, sillä silloin ne läpäisevät heikentyneen hengitysteiden limakalvon helpommin ja pääsevät lisääntymään viileässä hengitystiessä tehokkaammin, kuin esimerkiksi syvemmällä keuhkoissa, missä on lämmin.

Myös ilmanlaatu vaikuttaa limakalvon toimintaan. Ilmansaasteiden pienpartikkelit aiheuttavat hengitystieärsytystä ja vaikuttavat näin myös urheilusuoritukseen. Höyry huuhtelee limakalvon pinnalta ärsytystä aiheuttavia epäpuhtauksia ja helpottaa nopeasti ja lääkkeettömästi ärsytysoireita. Toimiva hengityselimistö on tärkeä osa onnistunutta hengitystä ja tehokasta hapenottokykyä kilpailusuorituksen aikana.

Höyryhengityksellä voidaan puhdistaa keuhkoja poistamalla sieltä tehokkaasti limaa, mikä voi kertyä ilmateihin hetkellisesti tai vähitellen ilmansaasteiden vaikutuksesta. Lima on monimuotoinen yhdistelmä.  Limassa voi olla ilmasta peräisin olevia pienpartikkeleita, soluista vapautuvia aineita kuten histamiinia, ja solujen kappaleita.  Pysyvä sitkeä lima ilmateissä voi heikentää epiteelikudoksen läpäisevyyttä, sekä vaurioittaa värekarvojen toimintaa. Näin se voi johtaa useisiin muihin vaurioihin hengitysteissä.

 

Ylen lähdeartikkeli: https://yle.fi/urheilu/3-11887370Lisää aiheesta