Lukuaika noin 30 hengitystä.
Näinä aikoina moni kärsii flunssasta ja muista hengitystieinfektioista. Minulta on kysytty, miten hengittämistä voi helpottaa, jos on saanut negatiivisen tuloksen koronatestistä, mutta hengittäminen tuntuu silti raskaalta.
En ota kantaa kuumeeseen, hengenahdistukseen tai infektion hoitoon, sillä minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta. Sen sijaan voin antaa hengitysvalmentajana pari vinkkiä siihen, miten hengitystä voi helpottaa ja saada ilmatiehyet laajenemaan kotikonstein ilman lääkkeitä.
Nämä neljä vinkkiä ovat lääkkeettömiä keinoja, joita voi toteuttaa kotisohvalta käsin.
Jos hengitys tuntuu raskaalta, olisi hyvä saada pehmeä ja hiljainen hengitys laajenemaan keuhkojen alaosiin asti. Tällöin ilmaa kiertää keuhkoissa enemmän ja laajemmalla alueella.
Voit laittaa istuma-asennossa tai selinmakuulla yhden käden rintakehän päälle ja toisen käden vatsalle. Ala sitten hengittää pehmeitä ja kevyitä hengityksiä pelkästään nenän kautta, jos se on mahdollista.
Ajatuksen avulla voit ohjata hengitystä kohti vatsaa eli sisäänhengityksellä vatsa laajenee (liike tuntuu käden alla) ja uloshengityksellä vatsa litistyy. Tämä ohjaa pallean liikettä ja saa sen laajenemaan. Samalla hengitysliike leviää keuhkojen alaosiin. Tällöin saat käyttöösi keuhkojen koko kapasiteetin, ja samalla keuhkot saavat hyvää tuuletusta.
Tätä luonnollista hengitystä voit tehdä 10 kierrosta tai minuutin ajan. Se saa kehon rentoutumaan, ja stressireaktion hiipumaan. Halutessasi voit jatkaa harjoitusta pitempäänkin, esimerkiksi 3–5 minuuttia.
Seuraavaksi voit tehdä 3–5 minuutin ajan "viskihengitystä", joka aktivoi parasympaattisen hermoston. Lisäksi tämä hengitysharjoitus saa vereen kertymään hiilidioksidia. Hiilidioksidi taas laajentaa keuhkoputkia.
Jos hengitys on nopeaa ja tapahtuu pääosin keuhkojen yläosilla, elimistöstä poistuu hiilidioksidia, ja tämä saa verisuonet ja keuhkoputket supistumaan. Sen sijaan saat keuhkoputket ja verisuonet laajenemaan hiilidioksidin avulla. Tällöin syke voi laskea ja hengitys helpottua.
Tekniikka on helppo. Harjoituksessa pätevät samat periaatteet kuin kohdassa 1. Ala nyt tietoisesti hidastaa hengitystäsi ja kiinnittämään huomiota uloshengitykseen. Uloshengityksen pitäisi olla 2x niin pitkä, kuin sisäänhengityksen.
Nyrkkisääntönä käytetään hengitysrytmiä 4:8. Sisäänhengityksellä lasketaan siis rauhallisesti 1-2-3-4 ja uloshengityksellä 8-7-6-5-4-3-2-1. Jos se tuntuu liian pitkältä, voit kokeilla 3/6-rytmiä.
Tämä hengitys viilentää kehoa ja voi saada kuumeen hieman laskemaan. Voit halutessasi jatkaa tätä hengitystä pitempäänkin, esimerkiksi 5–10 minuuttia tai siihen asti, että nukahdat (harjoitus rentouttaa niin voimakkaasti, että saatat nukahtaa kesken harjoituksen).
Tämä vinkki on monelle tuttu lapsuudesta, mutta se toimii edelleen. Laita litran juomapullon pohjalle noin 10 cm lämmintä vettä. Laita pulloon sisälle silikoniputki, jonka halkaisija on noin 1 cm (näitä putkia voit hankkia apteekista).
Ala sitten hengittää rauhallisesti nenän kautta sisään. Uloshengityksellä puhalla putken kautta veteen. Tämä harjoitus vahvistaa keuhkoja ja palleaa. Lisäksi se kosteuttaa keuhkoja ja irrottaa sieltä sitkeää limaa.
Voit katsoa pullohengityksestä tekemäni videon klikkaamalla tästä.
Jos nenän kautta hengittäminen on työlästä nuhan vuoksi, nenä kannattaa huuhdella nenäkannulla. Samoin kannattaa toimia, jos poskionteloista valuu limaa nieluun, sillä nieluun valuva lima voi pitkittää yskää.
Nenähuuhteluun käytettävä vesi kannattaa kiehauttaa kunnolla, jotta kaikki bakteerit ja muut taudinaiheuttajat kuolevat. Tämän jälkeen huuhteluveteen on hyvä lisätä noin puoli teelusikallista suolaa, jotta huuhtelu ei tunnu epämiellyttävältä.
Nykyään on saatavilla myös erityistä flunssasuolaa, joka sisältää erilaisia eteerisiä öljyjä kuten laventelia ja eukalyptusta (saa ainakin nettikaupoista, kuten Amazonista). Eteeriset öljyt tehostavat sierainten puhdistumista ja pitävät ilmatiet avoimina pitempään kuin tavallisen suolan käyttö.
Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle ja hengittäminen on helpompaa!
Artikkeli on julkaistu alun perin 1.3.2021.