Helpotusta helteeseen pillihengityksellä
Kategoria / Hyvinvointi

Helpotusta helteeseen pillihengityksellä

Helpota oloasi helteellä pillihengityksen avulla. Katso videolta kuinka teet sen!

Vihdoin saamme nauttia kesän lämmöstä täällä Suomessa. Toiset nauttivat helteistä, toisille ne taas ovat raskaita. Jos sinusta tuntuu, että helteet verottavat voimiasi ja viileänä pysyminen on vaikeaa, kokeile yksinkertaista niksiä: pillihengitystä.

Pillihengitys rauhoittaa hengitystä ja viilentää oloa

Tiesitkö, että hengitys on mainio työkalu? Sen avulla voi helpottaa stressiä ja säädellä kehon fysiologista tilaa. Sitä voi hyödyntää apuna jopa kehonlämmön säätelyssä! Nopea hengitys lämmittää kehoa, kun taas hidas ja rauhallinen hengitys viilentää. Viilentävää vaikutusta voi tehostaa rullaamalla kielen käärölle.

Pillihengitys (sitali tai shitali) viilentää kehoa kahdella tavalla

Hidas hengitys lisää hieman veren hiilidioksidipitoisuutta. Hiilidioksidi taas saa verisuonet laajentumaan, minkä ansiosta ihon kautta poistuu lämpöä. 

Helteelläkin ilman lämpötila on kuitenkin viileämpi kuin lämpötila kehon sisällä. Kun hengität rullalle käärityn kielen kautta suhteellisesti viileämpää ilmaa, tämä viilentää myös kehoa. 

Pillihengityksen idea on yksinkertainen: sisäänhengityksellä hengitetään rullalle käärityn kielen kautta, ikään kuin imetään ilmaa pillin kautta. Uloshengitys voi tapahtua joko nenän tai suun kautta. Ihanteellista olisi hengittää ulos nenän kautta, mutta jos se ei ole mahdollista, voit hengittää myös uloshengityksellä suun kautta. 

Harjoitus näyttää vähän hassulta, mutta sitä kannattaa kokeilla. Tätä voi tehdä myös lasten kanssa ja tehdä tästä hauskan yhteisen hetken. Huomaa kuitenkin, että hengittäminen poistaa elimistöstä runsaasti nestettä, joten ennen harjoitusta ja sen jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä.

Huom! Osa ihmisistä ei saa käärittyä kieltä rullalle, ja tässä on geneettinen tausta. Jos kuulut näihin ihmisiin, älä soimaa itseäsi. Silloin voit tehdä pillihengityksen käyttämällä apuna mehupilliä. Harjoitus onnistuu mainiosti niinkin. 

Lisää aiheesta