Miksi suun kautta hengittäminen on haitallista?
Kategoria / Terveys

Miksi suun kautta hengittäminen on haitallista?

Tiesitkö, että ihminen on luotu hengittämään sisään ja ulos pelkästään nenän kautta? Moni kuitenkin hengittää suun kautta, ja se voi olla vahingollista. Lue lisää tästä artikkelista!

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Tiesitkö, että ihminen on luotu hengittämään sisään ja ulos pelkästään nenän kautta? Moni kuitenkin hengittää suun kautta, ja se voi olla vahingollista.

Toisinaan suuhengitykseen on rakenteellisia tai terveydellisiä syitä, kuten nenän vino väliseinä tai allergia. Monilla suuhengitys on kuitenkin opittu tapa. Kerron tässä artikkelissa, mitä haittaa suuhengityksestä voi olla terveydelle ja miksi kannattaa opetella hengittämään nenän kautta.

Aluksi suosittelen tekemään kaksi yksinkertaista testiä, joiden avulla voit saada selvyyttä siitä, hengitätkö nenän vai suun kautta.

  1. Pese kädet. Istu tai seiso rennossa ja mukavassa asennossa. Nosta jompikumpi käsi kasvoille kupiksi nenän ja suun eteen. Hengitä normaalisti sisään ja ulos. Kun hengität ulos, tuleeko lämmin ilmavirta nenästäsi vai suustasi?
  2. Käy rennolla kävelyllä. Kiihdytä hieman tahtia. Mitä tapahtuu hengitykselle? Hengitätkö nenän kautta ja pysyykö suu kiinni? Vai avasitko suusi ja aloit hengittää suun kautta?

Jos huomasit hengittäväsi suun kautta, ei hätää! Se on nykyään hyvin yleistä. Syitä suun kautta hengittämiselle ovat muun muassa stressi, astma, nenän vino väliseinä sekä turvonneet limakalvot hengitysteissä. Monilla suun kautta hengittäminen on kuitenkin vain opittu tapa. Hyvä uutinen on se, että tavasta voi oppia pois ja omaksua paremman tavan tilalle – tässä tapauksessa nenähengityksen.

Olin itsekin krooninen suuhengittäjä ja huomasin hengittäväni suun kautta silloinkin, kun sille ei ollut tarvetta. Hengitysvalmentajakoulutuksen aikana tulin kuitenkin tietoiseksi suuhengityksen haitoista ja aloin päättäväisesti opetella nenähengitystä. Aluksi omaksuin sen hereillä ollessani ja vähitellen myös unen aikana. Sama on mahdollista sinullekin!

Suuhengityksen haitalliset vaikutukset terveyteen

Ihminen on suunniteltu hengittämään nenän kautta sisään ja ulos. Joogaperinteessä onkin sanonta "nenä on hengittämistä varten, suu syömistä varten". Vaikka ei olisi kiinnostunut joogasta, kannattaa opetella pois suuhengityksestä. Listaan alle syitä, miksi suuhengitys on terveydelle haitaksi.

Suun kautta hengittäessä elimistöstä poistuu runsaasti kosteutta ja hiilidioksidia. Suun kautta hengittäminen siis kuivattaa hampaita altistaen ne reikiintymiselle. Suuhengitys kuivattaa myös suun ja nielun limakalvoja ja koko elimistöä. Hiilidioksidin poistuminen taas supistaa verisuonia ja hengitysteitä, mikä tekee hengittämisestä työläämpää.

Monilla suun kautta hengittäminen on vain opittu tapa.

Suun kautta hengittäessä keuhkoihin pääsee puhdistamatonta, viileää ja kuivaa ilmaa. Tämä voi edistää muun muassa astman kehittymistä. Se altistaa keuhkot myös taudinaiheuttajille, mukaan lukien koronalle.

Suuhengitys saa helposti aikaan sen, että hengitys on liian nopeaa ja pinnallista. Englanniksi tätä kuvataan sanoilla "too high and too fast". Hengitys tapahtuu siis ylhäällä rintakehässä. Tällöin iso osa keuhkojen kapasiteetista jää käyttämättä. Tällainen hengitystyyli on nykyään hyvin tavallinen, ja se voi altistaa muun muassa ahdistukselle ja unettomuudelle. Voit katsoa aiheesta tekemäni YouTube-videon täältä: Voiko väärä hengitystekniikka aiheuttaa ahdistusta?

Jos haluat tietää lisää siitä, miten monin tavoin hengitys vaikuttaa terveyteen ja oppia helppoja terveyttä edistäviä hengitysharjoituksia, tilaa ilmainen työkirjani Hengitä itsellesi hyvä olo tästä.

 

Lisää aiheesta