Vatsan pehmeydellä on väliä – vapauta vatsasi hengittämään
Kategoria / Hyvinvointi

Vatsan pehmeydellä on väliä – vapauta vatsasi hengittämään

Vatsan jatkuva jännittäminen voi johtaa erilaisiin terveydellisiin haittoihin. Siksi vatsan rentouttaminen on erittäin tärkeää. Se onnistuu esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla. Tässä artikkelissa pohditaan syitä vatsan jännittämiselle sekä tarjotaan vinkkejä, kuinka vapauttaa vatsa hengityksen avulla.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Laihistelu, tiukan keskivartalon tavoittelu, kireät vaatteet, suojautuminen stressiltä ja turvattomuuden tunteelta voivat kaikki johtaa krooniseen tapaan jännittää vatsaa. Pehmeä vatsa ja hyvin toimiva pallea taas pitävät huolta siitä, että suoli ja muut sisäelimet saavat jokaisella hengityksellä mukavan hieronnan, lantionpohja pysyy elastisena ja autonomisen hermoston vagushermo saa mahdollisuuden aktivoitua uloshengityksellä.

Luokseni hengitysvalmennukseen tulee pääosin naisia. Naisia tiukoissa farkuissa. Kuulostelen silloin pallean liikettä. Havainnoin hengitystyyliä. Ja mietin, olisiko kaikki helpompaa, jos unohtaisimme kaiken kiristävän vaatetuksen kaapin perukoille nyt heti.

Olisiko kaikki helpompaa, jos unohtaisimme kaiken kiristävän vaatetuksen kaapin perukoille nyt heti.

Monet, löysissäkin vaatteissa kulkevat, kamppailevat vatsan vapauttamisen kanssa. Lihasjännityksen purkaminen saattaa nostaa pintaan monenlaista pelkoa, koska jännitys on toiminut keinona tukahduttaa jotain. Jatkuva suojamuurina toimiva lihasjännitys on tapa suojautua, piiloutua ja kohdata stressiä. Vatsan supistaminen on hyvin vaistonvarainen reaktio silloin, kun hermosto aistii vaaraa tai yksinkertaisesti liikaa kuormitusta.

Tottahan toki kyse voi olla myös opitusta tavasta laihistaa ja vetää vatsaa sisään litteyden toivossa. Sitä minäkin harrastin vuositolkulla. Kunnes ymmärsin, että kaikki kehossa toimii paremmin, kun vatsan antaa liikkua pehmeän luonnollisesti hengitystä myötäillen.

Pehmeä vatsa hyvän hengityksen kulmakivenä

Pehmeä vatsa ei tarkoita, että vatsan pitäisi aina olla löysän rento. Pallea tarvitsee vatsan vastavoimaa tukemaan sen alaspäin sisäänhengityksellä suuntautuvaa liikettä. Erityisesti istuma- ja seisoma-asennossa vatsa siis osaltaan tukee – pallean ohella – ryhtiä. Pallean toimintaan pääset tutustumaan tarkemmin tällä videolla: Testaa hengitystehokkuutesi ja tutustu palleaan

Mutta pehmeä… Pehmeä voi vatsa olla lähes aina. Pehmeä vatsa ja hyvin toimiva pallea pitävät huolta, että suoli ja muut sisäelimet saavat jokaisella hengityksellä mukavan hieronnan, lantionpohja pysyy elastisena ja autonomisen hermoston vagushermo saa mahdollisuuden aktivoitua uloshengityksellä.

Missä tahansa siis oletkin ja mitä tahansa teetkin – voisitko pehmentää vatsaa juuri nyt?

Vapauta jännittynyt vatsa näillä harjoituksilla

Kokemukseni mukaan on tärkeää tulla ensin tietoiseksi mahdollisesti kroonisesta tavasta jännittää vatsaa. Pehmentämisen taito unohtuu, jos pehmeyttä ei ole kokenut hetkeen. Vatsa saattaa olla turta, kireä tai jopa kivulias paikka kiinnittää huomiota. Sitten pehmentämistä voi treenata aktivoinnin kautta: vuorotellen aktivoida alueen lihaksia ja rentouttaa niitä, jolloin näiden välinen kontrasti auttaa kehoa muistamaan, miltä pehmeys tuntuu.

Kokeile videon harjoituksia ja vapauta vatsasi hengittämään! Videon alta löydät sanallisen ohjeistuksen harjoitteluun.

 

 

Ohjeistus yllä olevaan videoon:

1. Istu tuolilla. Hengitä rauhassa nenän kautta sisään. Hengitä ulos ja nojaa kyynärvarsilla reisiin. Pehmennä vatsa. Anna vatsan oikein pullahtaa alaspäin. Hengittele täysin pehmeällä vatsalla tunnustellen hengityksen liikettä myös selkäpuolella. Aloita sitten sss-hengitys: uloshengityksellä päästä pitkä sihisevä s ja kokoa vatsa asteittain uloshengityksen aikana. Kun uloshengitys tulee loppuun, sulje suu, päästä irti keskivartalon koonnista ja anna sisäänhengityksen tapahtua kuin itsestään. Toista muutaman kerran. Kohoa takaisin istuma-asentoon ja tunnustele luonnollisen hengityksen liikettä kehossa.

2. Kapalabhati. Hengitä nenän kautta. Lähde pumppaamaan vatsaa uloshengityksellä kohti selkärankaa lyhyesti ja napakasti. Sisäänhengitys tapahtuu itsestään, kun päästät irti lyhyestä pumppauksesta etkä jätä vatsaa vasten selkärankaa. Toista muutaman kerran rytmikkäästi. Tunnustele harjoituksen päätteeksi luonnollisen hengityksen liikettä kehossa.

3. Asetu selinmakuulle ja tuo joogatiili, pilatespallo tai mikä tahansa puristettava esine reisien väliin. Tunnustele ensin hengityksen liikettä nyt tässä asennossa. Lähde sitten tiivistämään uloshengityksellä keskivartaloa puristamalla reisiä vasten tiiltä tai palloa. Käytä samalla uloshengityksellä kohdan 1 sss-sihinää. Hengitä siis ulos s-kirjaimella, purista reisiä yhteen ja tiivistä asteittain keskivartaloa aivan kuin vetäisit vetoketjua lantionpohjasta ylöspäin. Sulje suu uloshengityksen lopussa ja anna sisäänhengityksen soljua nenän kautta kehoon kuin itsestään, kun päästät irti keskivartalon koonnista. Toista muutaman kerran. Aisti lopuksi luonnollista hengitystä ja vatsan pehmeyttä.

4. Asetu nelinkontin. Anna vatsan pullahtaa alaspäin kohti maata. Päästä siis irti kannattelusta ja anna vatsan hakeutua alaspäin ilman työntämistä. Hengitä mahdollisimman täysiä hengityksiä kohti vatsaa, kylkiä, lantionpohjaa ja selkää (siis alas kehoon). Uloshengityksellä tunnustele, kuinka vatsa voisi muuttua vieläkin painavammaksi ja laskeutua alaspäin. Sisäänhengityksellä tunnustele, kuinka vatsa ottaa vastaan hengityksen liikkeen ja tunnetko siinä jännitystä tai muita tuntemuksia. Liikuttele kehoa ja lepää välissä. Toista pari kertaa ja pysy asennossa noin viiden hengityskierron ajan vatsaa tunnustellen.

 

Miltä harjoitukset tuntuivat? Opitko jotain kehostasi? Onko vatsasi edelleen pehmeä?

 

Lisää aiheesta