Hengityksen pidättämisellä on terveyshyötyjä ja sitä voi harjoittaa
Kategoria / Hyvinvointi

Hengityksen pidättämisellä on terveyshyötyjä ja sitä voi harjoittaa

Hengityksen pidättäminen voi lisätä vastustuskykyä ja pidentää elinikää. Se on myös hyvä keino harjoittaa hengitystä rauhoittumaan.

Ihminen hengittää minuutissa keskimäärin 12–16 kertaa. Voit laskea oman hengitystiheytesi niin, että lasket minuutin ajan, kuinka monta kertaa hengität sisään ja ulos.

Hengitys reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin ja monella hengitys usein onkin tarpeeseen nähden liian kiivasta. Tätä kutsutaan ylihengittämiseksi tai hyperventilaatioksi. Hyperventilaatio sanana mielletään usein kohtausluontoiseksi ylihengittämiseksi, mutta hengittää voi liian tiheään myös ihan arjessa huomaamattaan.

Kun hengitykseen kiinnittää huomiota, se yleensä rauhoittuu. Hengitysharjoitusten avulla hengityksen nopeasta rytmistä voikin oppia pois. Hengityksen pidättäminen on yksi tehokas tapa harjoittaa hengitystä rauhoittumaan.

Harjoittele hengityksen pidättämistä, niin saat lisää vastustuskykyä ja elinikää

Hengityksen pidättämisen harjoittelulla on todettu olevan terveyshyötyjä. Sen sanotaan parantavan kykyä rentoutua sekä sen on tutkittu lisäävän vastustuskykyä ja pidentävän elinikää. Hengityksen pidättämisellä on löydetty myös yhteyksiä aivokudoksen uusiutumiseen. Hengityksen pidättämistä harjoittamalla voi myös laskea omaa hengitystiheyttään.

Kun hengitystä ja sen pidättämistä alkaa harjoitella, vaatii se ymmärrystä siitä, mitä kehossa tapahtuu. 

  • 0–30 sekunnissa olo voi olla rentoutunut.
  • 30 sekunnin jälkeen keuhkoissa alkaa tuntua kipua, ja myöhemmin vatsa alkaa kouristella tai nykiä.
  • Yhden minuutin kuluessa veren hiilidioksidipitoisuus kasvaa. Kohonnut hiilidoksiditaso tuntuu huimauksena.
  • Viiden minuutin jälkeen hengityksen pidättäminen on jo tavalliselle ihmiselle vaarallista. Tällöin ihminen voi mennä tajuttomaksi, jolloin hengitys taas automaattisesti käynnistyy.

Testaa hengitystä pidättämällä ylihengitätkö arjessasi!

Australialainen Dr Rosalba Cortney on luonut hengityksenpidätystestin, jolla meistä jokainen voi testata omaa hengitystään.

Toimi näin:

  1. Testi suoritetaan istualtaan ja ennen testin aloittamista hengityksen on oltava normaalia.
  2. Normaalin uloshengityksen jälkeen otetaan nenästä kiinni pinsettiotteella, jonka jälkeen hengitystä pidätetään siihen asti kunnes tulee ensimmäinen tarve hengittää. Tästä merkkinä on usein pallean tahaton supistuminen tai nielemisen liike kurkussa. 
  3. Pidätysaika mitataan sekuntikellolla. 
  4. Testin jälkeen hengityksen tulisi jatkua sellaisena, kuin ennen testin suorittamista. Testi on epäonnistunut, jos hengitystä pidätetään äärimmilleen ja hengityksen pidättämisen jälkeen haukotaan suun kautta ilmaa. 
  5. Ylihengittämistaipumus, eli hyperventilaatiosyndrooma määritellään miedoksi, jos hengityksen pidätysaika on alle 30 sekuntia.

Tiesitkö tätä?

Joissakin lajeissa hengityksen pidättämistä harjoitellaan, jotta kehityttäisiin lajissa. Yksi tuituimmista tällaisista lajeista on vapaasukellus, jossa hengitystä täytyy pidättää, jotta sukellus onnistuu.

Ihmiset osaavat pidätellä hengitystään, eli olla hengittämättä tavallisesti noin kahteen minuuttiin asti. Hengityksen pidättämisen maailmanennätys on kuitenkin huikeat yli 24 minuuttia. 

Suomalainen vapaasukeltaja, Johanna Nordblad, sukelsi maaliskuussa 2021 kansainvälisen urheilusukellusorganisaation, CMAS:n, järjestämässä tapahtumassa jään alla 103 metriä, ajassa 2.42 käyttäen uimapukua, uimalakkia ja kaulapainoa. Saimme Johannan podcast-vieraaksi – tutustu jaksoon täällä >>

Mutta tiesitkös, että nisäkkäistä valaat voivat olla veden alla hengittämättä jopa useita tunteja kerrallaan?

 

Lue lisää aiheesta:

https://www.freedivinghelsinki.com/post/mit%C3%A4-kehossa-tapahtuu-kun-pid%C3%A4t%C3%A4n-hengityst%C3%A4

https://www.freediving.fi/harrastaminen/harjoittelu/

https://www.rosalbacourtney.com/

 

Lisää aiheesta