Ultramatka mieleen – ankkureina hengitys ja askel
Kategoria / Hyvinvointi

Ultramatka mieleen – ankkureina hengitys ja askel

Keholla ja mielellä on vahva yhteys mielenterveysongelmissa ja niistä toipumisessa. Hengitys, läsnäolo ja liikunta ovat asioita, jotka voivat auttaa helpottamaan rauhatonta mieltä ja lisäämään mielenrauhaa. 24h Mielen Vaellus -tapahtumassa ryhmä vaeltajia matkaa Pallakselta Ylläkselle 24 tuntia yhteen menoon kerätäkseen varoja niille, joiden mieli kamppailee vaikeiden asioiden kanssa juuri nyt.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Tänään 21. kesäkuuta on kesäpäivän seisaus, vuoden pisin päivä. Lapissa valoa riittää läpi yön. Valoa, joka luo toivoa kirkkaudellaan, valaisten polkua vaellusryhmällemme, joka keskiyöllä aloitti 24 tunnin vaelluksen mielenterveyden hyväksi Pallakselta Ylläkselle.

Mieli voi särkyä milloin vain, kenellä vain. Mielen vahvistamiseen ja joustavuuden lisäämiseen on paljon keinoja, joihin kannattaa tutustua. Muun muassa luonto, liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat asioita, jotka voivat auttaa ja luoda turvaa elämän poluilla. Myös keskittymällä tähän hetkeen tutkien, miten kaikki muuttuu, voit luoda armollisuutta itseäsi kohtaan. Voit oppia, että vaikeudet ja synkätkin hetket muuttavat muotoaan ja niiden keskeltä voi oppia löytämään hetken rauhan.

Hengitämme vuorokaudessa keskimäärin 22 000 kertaa. Jokainen näistä hengityksistä on uusi mahdollisuus herätä tähän hetkeen.

Käveleminen luonnossa, kuten tämä ryhmän vaellus, tarjoaa erinomaisen tilaisuuden yhdistää kehon ja mielen kokemukset. Mindfulness-tekniikoita hyödyntäen poluilla kulkija voi tutkia uteliaana jokaista hetkeä, joka vaelluksella tulee eteen. Harjoitukset voivat auttaa rauhoittamaan mieltä, lisäämään mielenrauhaa, antamaan tilaa itsensä tutkimiselle sekä avaavat mahdollisuuden kokea tämän hetken – juuri sellaisena kuin se on.

Harjoitukset voit kuitenkin tehdä missä vain ja milloin vain, eikä niihin tarvita pitkää vaellusta tai erikoista hetkeä. Arki on seikkailu, jonka aikana voit hyödyntää näitä työkaluja vapaasti.

Hengitys ankkuroi hetkeen

Hengitys on ankkuri, joka voi aina palauttaa meidät tähän hetkeen. Hetkeen, joka on ainutkertainen, joka katoaa ja väistämättä muuttuu joksikin toiseksi. Aina. Hengitys voi muistuttaa meitä siitä, että hankalatkin asiat muuttuvat, laimenevat tai vahvistuvat ja jossain vaiheessa katoavat.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tutkitaan ilmanlaatua, ja alueella on havaittu olevan maailman puhtain ilma. Sitä on hyvä hengittää omaan luonnolliseen tahtiin ja tietoisesti. Hengitämme vuorokaudessa keskimäärin 22 000 kertaa. Jokainen näistä hengityksistä on uusi mahdollisuus herätä tähän hetkeen. Mahdollisuus huomioida, kuinka ilmavirta kulkee kehossamme laajentaen rintakehää ja vatsaa. Mahdollisuus tutkia, minkälainen vaikutus hengityksellä on vireystilaan – miten keho ja mieli reagoivat, kun hengittää syvään jokaiseen soluun.

Askeleet luovat yhteyden maahan

Askeleet tuovat kehosi kerta kerran jälkeen yhteyteen maan kanssa. Maan, joka kantaa sinut sellaisena kuin olet, hyväksyen ja tukien sinua askel askeleelta. Matkan aikana Pallakselta Ylläkselle kertyy lähes 100 000 askelta. Askelta, joiden avulla huomaat, miten paino siirtyy jalalta toiselle. Läsnäoloa lisätäksesi, voit tuoda tietoisuutesi jalkapohjiesi tuntemukset ja muut kehon aistimukset, jotka liittyvät kävelyyn. Voit tuntea maan kosketuksen jalkapohjissasi, lihasten liikkeen jaloissasi tai vaatteiden hipaisun ihollasi. Voit olla läsnä jokaisessa askeleessa ja antaa kehon viestien tuoda sinut yhä syvemmälle kävelyn kokemukseen.

Kun huomaat mielen vaeltavan ajatuksiin tai huoliin, voit palauttaa huomion ystävällisesti takaisin hengitykseen, askeleisiin tai kehon muihin tuntemuksiin. Hyväksyvästi ja ystävällisesti.

Kävelyn aikana voit huomata, miten hengityksen ja läsnäolon harjoittaminen vaikuttaa mielentilaasi. Ehkä huomaat, että mieli tyyntyy ja rauhoittuu vähitellen. Ehkä se ei tällä kertaa rauhoitu, vaan pitää kiinni huolista ja murheista. Ehkä niiden kanssa on kuitenkin vähän helpompi olla.

Elämä on kuin sarja kastehelmiä ruohonkorressa. Jokainen hetki on ainutlaatuinen ja kaunis omalla tavallaan. Hengitä siitä voimaa ja elä hetkessä.

 

Jos haluat olla mukana auttamassa heitä, jotka kaipaavat tukea kriisin aikana tai vaikealla hetkellä, voit lahjoittaa vaelluksen keräykseen, joka toimitetaan suoraan MIELI ry:n hyväksi. Lue lisää täältä: Mieli.fi: 24h Mielen Vaellus 2023

 

Lisää aiheesta