Luonto hellii aisteja ja hengitystä
Kategoria / Hyvinvointi

Luonto hellii aisteja ja hengitystä

Luonto tarjoaa monia terveyshyötyjä. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleminen muun muassa alentaa stressitasoja sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Puhdas hengitysilma ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Tässä jutussa pääset lukemaan lisää luonnon terveyshyödyistä. Lisäksi löydät vinkkejä, kuinka voit omilla valinnoillasi vaikuttaa siihen, että Suomessa on puhdasta hengitysilmaa myös tulevaisuudessa!

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Luonnossa oleilu vaikuttaa terveyteemme ja hyvinvointiimme erittäin positiivisella tavalla – onhan se meille lajityypillinen oleilupaikka, josta on modernissa maailmassa tullut enemmänkin etuoikeus. Luonnossa oleminen tarjoaa monipuolisia ärsykkeitä aisteillemme ja mahdollistaa läsnäolon, joka on usein vaikeaa kiireisessä arjessa.

Ympäristönä luonto tarjoaa mahdollisuuden palauttaa mieli ja keho tilaan, joka on edullista terveydellemme. Suomen luonto metsineen ja soineen on ainutlaatuinen paikka, ja vaikka niiden hyvinvointia uhkaa niiden muokkaus muihin käyttötarkoituksiin, auttavat ne toistaiseksi meitä saamaan maailman puhtainta hengitysilmaa.

Tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleminen alentaa stressitasoja ja verenpainetta sekä vahvistaa immuunijärjestelmää.

Luonnon terveyshyödyt ovat mittavat. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleminen alentaa stressitasoja ja verenpainetta sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Luonto tarjoaa rauhoittavia ärsykkeitä, kuten lintujen laulua, vihreyttä ja metsän tuoksuja, jotka auttavat palauttamaan mielen tasapainon. Tämä ympäristö vaikuttaa positiivisesti mielialaan, parantaen keskittymiskykyä ja vähentäen ahdistusta.

Syvennä hengitystäsi luonnon avulla

Luonto tarjoaa vastapainoa arjen kiireelle: hiljaisuus, luonnon äänet ja kauneus auttavat palauttamaan mielenrauhan. Luonnossa hengityksestä tulee syvempää, kun antautuu sen tuoksuille – koivun tuoksulle juhannuksen aikoihin, auringon paahtamien männynneulasten tuoksulle kesällä, sateen kosteuttaman ilman tuoksulle syksyllä ja pakkasen kirpeälle raikkaudelle talvella.

Luonnossa voimme antaa aistien levätä siltä ylikuormitukselta, mitä usein koemme. Jatkuva hälinä, puhelimen ja tietokoneen hälytykset, taustalla kuuluva puheensorina tai musiikki, television ja tietokoneen ruudun tuijottaminen. Voimme unohtaa nämä kaikki ja keskittyä hiljaisuuteen, tuulenvireeseen kasvoilla, tuoksuihin ja sammalten pehmeyteen. Kun antaa aistien levätä erilaisessa ympäristössä, on helpompaa hengittää syvään, rauhoittua hetkeen ja kokea sen ainutlaatuisuus.

 

A woman admiring trees in a sunny forest

 

Luontoyhteyden vaaliminen on elintärkeää niin yksilölle kuin koko planeetalle. Yksilön kannalta luonto mahdollistaa terveyshyötyjä, mutta myös peräänkuuluttaa eettistä vastuuta ympäristöstä ja sen hyvinvoinnista. Ihmisten ja luonnon välisen yhteyden ymmärtäminen ja vaaliminen auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuuden ja terveyden. Planetaarisella tasolla, mitä useammat ihmiset rakentavat vahvemman yhteyden luontoon, voi se johtaa kestävämpään elämäntapaan ja ympäristön suojeluun.

Tarkasteltaessa planetaarista hyvinvointia, yksilön terveys ja luonnon terveys kietoutuvat yhteen. Kun yksilö kokee hyvinvointia luonnossa, se edistää myös planeetan hyvinvointia. Sen sijaan, että edistäisimme vain luonnon resurssien hyväksikäyttöä, tulee meidän ajatella kestävää tulevaisuutta ja tehdä valintoja vastuullisemmin.

Omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa siihen, että meillä Suomessa on puhdasta hengitysilmaa – myös tulevaisuudessa.

Luonto todella hellii aisteja ja hengitystä tarjoten terveyshyötyjä, jotka ulottuvat yksilön hyvinvoinnista koko planeetan hyvinvointiin. Vaaliessamme luontoyhteyttä vaalimme samalla omaa hyvinvointiamme ja tulevien sukupolvien mahdollisuutta nauttia puhtaasta ja terveestä ympäristöstä. Omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa siihen, että meillä Suomessa on puhdasta hengitysilmaa – myös tulevaisuudessa. Voimme kaikki tarkastella ruokatottumuksiamme, huomioida miten liikumme luonnossa, tehdä kestäviä kulutusvalintoja ja opettaa lapsille luonnon merkityksestä. Voimme kierrättää, olla roskaamatta luontoa, valita kasvisvaihtoehto lautaselle hieman useammin ja käydä ulkona lähimetsässä rauhoittumassa.

Elämäntavat, jotka tukevat sekä luonnon että meidän omaa terveyttä, eivät ole monimutkaisia.

Miten itse voin vaikuttaa?

Voit tutkia omaa suhdetta kuluttamiseen, elämäntapoihin ja luontoon seuraavien kysymysten kautta:

  • Suunnittelenko ruokaostokseni niin, että hävikin määrä on minimissään?
  • Käytänkö kierrätysmahdollisuuksia?
  • Valitsenko aika ajoin lautaselleni lihan sijasta kasviksia tai kalaa?
  • Käytänkö lähiluonnossa ulkoilemisen mahdollisuuksia?
  • Valitsenko kävelyn tai polkupyörän lyhyiden matkojen taittamiseen auton sijaan?

Voi olla, että omassa arjessa nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä. Mutta on myös mahdollista, että et ole vielä aktiivisesti havainnoinut valintojasi ja huomioinut niiden vaikutusta laajemmin. Ikinä ei ole liian myöhäistä tarttua toimeen, jos huomaat jollain osa-alueella parantamisen varaa!

Minkä pienen asian voisit tehdä arjessasi tästä lähtien eri tavalla, edes silloin tällöin, jotta luonto voisi paremmin?

On hyvä muistaa että yksilöilläkin on mahdollisuus vaikuttaa pienilläkin teoilla. Ilmaston lämpenemisellä on vaikutusta hyvin laaja-alaisesti, mutta se vaikuttaa myös hengitysterveyteen. Pidetään huolta luonnosta, jotta voimme tulevaisuudessakin hengittää helpommin!

 

Lisää aiheesta