Viilennystä helteeseen – näin WellO2-laite auttaa kesän kuumuudessa
Kategoria / Terveys Tutkimus

Viilennystä helteeseen – näin WellO2-laite auttaa kesän kuumuudessa

WellO2 logo WellO2 Oy | 28.6.2023 | Artikkeli
Tiesitkö, että kylmän ilman hengittämisellä voit saada nopeasti apua kuumuudesta johtuvaan tukalaan oloon? Täytä WellO2-hengitysharjoituslaite kylmällä vedellä ja helpota kuumuuden tunnetta – nappaa vinkit tästä jutusta!

Lukuaika noin 50 hengitystä.

Helle hellii meitä kesäaikaan, mutta helteellä on myös kääntöpuoli. Pitkään jatkuvat hellekelit ovat nimittäin rasitteeksi elimistölle. Erityisesti pienet lapset ja ikääntyneet ovat herkkiä paitsi kuumuudelle myös nestevajaukselle, josta suurin osa helteen aiheuttamista oireista usein johtuu.

Jostakin syystä helteen vaikutuksissa on sukupuolieroja – naiset ovat herkempiä kuumuudesta johtuville sairauksille ja oireille kuin miehet. Helle on luokiteltu maailmanlaajuisesti terveyshaitaksi, ja se aiheuttaakin paljon sairaalahoitoa vaativia oireita ja jopa kuolemantapauksia ympäri maailman. Helleaallon aikana onkin tärkeää ottaa käyttöön kaikki kotikonstit, joilla oloa voidaan helpottaa.

Helpota helteestä johtuvaa tukalaa oloa

 • Huolehdi riittävästä nesteiden juomisesta eli juo vähintään 1,5–2 litraa päivässä. Pelkän veden runsas juominen ja runsas hikoilu saattavat vaikuttaa kehon suolatasapainoon, joten elektrolyyttijauheen lisääminen juomaan on helteellä suositeltavaa.
 • Pukeudu ilmavasti ja vältä kiristäviä vaatteita.
 • Pidä huoneilma mahdollisimman viileänä. Pidä verhot suljettuna sekä ikkunat ja ovet kiinni.
 • Ota viileä suihku tai käy uimassa. Valele kasvoja kylmällä vedellä.
 • Pidä kaulalla pakastimessa viilennettyä kauratyynyä tai märkää pyyhettä.
 • Tee WellO2-harjoittelu kylmällä vedellä, lyhyinä sarjoina neljä kertaa päivässä. Myös yhden pisteen lämpötilalla harjoittelu on suotavaa, jotta kosteustasapaino limakalvoilla säilyy.

Iho on tärkein lämmönsäätelyä hoitava elin, kun taas elimistön lämmönsäätelyn ”ohjauskeskus” sijaitsee aivoissa. Huoneenlämmössä alaston ihminen menettää koko lämmönhukastaan lämpösäteilynä 60 prosenttia. Lämmönvaihto lämpösäteilyn kautta on sitä suurempaa mitä suurempi ihon pinta-ala on kosketuksissa ilman kanssa. Hengityksellä on myös suuri rooli lämmönsäätelyssä ja elimistön kosteustasapainon säätelyssä.

Aineenvaihdunnan kiihtyminen jatkuvan kuumuuden vuoksi aiheuttaa suurimman osan helteestä johtuvista epämiellyttävistä oireista. Aineenvaihdunnan kiihtyminen kiihdyttää tahdosta riippumatta myös hengitystä. Kylmän ilman hengittäminen hidastaa hengityksen rytmiä ja laskee näin elimistön aineenvaihduntaa ja kosteuden haihtumista.

Kylmän ilman hengittäminen hidastaa hengityksen rytmiä ja laskee näin elimistön aineenvaihduntaa ja kosteuden haihtumista.

Moni hakee helteellä apua kylmästä suihkusta tai uimisesta. Koko kehon jäähtyminen kuitenkin kiihdyttää sydämen sykettä, joka saattaa esimerkiksi sydänongelmista kärsivillä jopa vaikeuttaa helteen aiheuttamia oireita. Tutkimusten mukaan kylmän ilman hengittäminen sen sijaan hidastaa sykettä. Samalla se vaikuttaa aivojen lämmönsäätelyä ohjaavaan keskukseen ja viestii tälle, että hellettä ei enää ole, vaikka ympäristön lämpötila ei muuttuisi.

WellO2-harjoittelu kylmällä vedellä “huijaa” hengitysteiden limakalvoa sekä aivoja hellesäällä, sillä se aiheuttaa niin sanotun hyvänlaatuisen hypotermisen reaktion. Näin se auttaa helpottamaan kuuman sään aiheuttamaa tukalaa oloa nopeasti.

Näin helpotat nopeasti kuumuuden tunnetta WellO2-laitteella

 • Laske WellO2-laitteeseen hanasta kylmää vettä. Älä käytä laitteen lämmitystoimintoa, vaan aloita harjoittelu heti kylmällä vedellä.
 • Voit halutessasi lisätä laitteen koriin jääpaloja, jolloin vesi pysyy kylmempänä pidempään.
 • Harjoittele nenänmaskilla.
 • Harjoittele normaalisti – puhalla ulos ja hengitä sisään.
 • Tee vain lyhyitä sarjoja – maksimissaan 1–3 minuuttia kerrallaan. Voit harjoitella esimerkiksi neljä kertaa päivässä.

 LUE LISÄÄ JA OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ

 

WellO2 breathing trainer on the beach in summertime

 

Kun WellO2-laitetta käytetään ilman lämmitystoimintoa, laite ei tuota limakalvoja hoitavaa höyryä. Sen sijaan laitteeseen puhallettu ja vastusta vasten tehtävä pitkä ulospuhallus rauhoittaa hermostoa. Sisään hengitetty ilma puolestaan viilentää nopeasti nenän limakalvoja ja aiheuttaa limakalvoille ns. paikallisen hypotermisen reaktion*. Kylmän ilman hengittäminen laskee nopeasti kehon ydinlämpötilaa ja sitä voi lyhyinä harjoitusmäärinä hyödyntää helpottamaan kuumuudesta johtuvaa epämukavaa oloa. Kylmä myös vähentää esimerkiksi keuhkoputkien supistumistaipumusta, jos helle aiheuttaa hengityksen hankaluutta.

Tätä samaa mekanismia voidaan myös hyödyntää esimerkiksi lapsilla korkean kuumeen oireiden hoitamiseen. Kuumeessa hengitysteiden limakalvojen turvotus voi aiheuttaa lapsilla ylähengitysteiden ahtautumista, joka laukeaa nopeasti kylmää ilmaa hengittämällä. Sairaalassa tähän käytetään nebulisaattoria, josta tulee kylmän ilman lisäksi keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Ennen kuin tilanne hankaloituu kotikonstina voi kuitenkin myös hyödyntää WellO2-laitetta kylmällä vedellä täytettynä.

Jatkuva ilmastointi kuivattaa hengityselimistön limakalvoja

Kylmä ilma on aina kuivaa, eikä kylmä vesi kostuta hengitysteitä tai kosteus ei juurikaan pääse sitoutumaan limakalvoille. Yhtäjaksoinen pitkä altistus kylmälle heikentääkin limakalvon toimintaa ja voi laskea vastuskykyä. Pitkään jatkuessaan kylmän ilman hengittäminen, kuten ilmastoinnin muodostaman kylmän ilman hengittäminen, kuivattaa hengitysteiden limakalvoja, laskee sen suojaavaa vaikutusta ja samalla altistaa sairastumaan herkemmin. Viilennys tai ilmastointi saattaa aiheuttaa oireita, kuten kurkun kutinaa, kurkkukipua ja yskää sekä nenän tukkoisuutta. Tutkimusten mukaan lapset ovat usein herkempiä saamaan oireita ilmastoinnin aiheuttamasta jatkuvasta ilman kuivuudesta ja tästä syystä he voivat sairastua herkemmin flunssaan myös hellesäällä.

Jos oleskelee kesäaikaan pitkiä aikoja sisätiloissa, jossa on jatkuva viilennys, kannattaa muistaa WellO2-harjoittelu myös lämpimällä höyryllä ja huolehtia limakalvojen kosteustasapainosta. Tämä ennaltaehkäisee sairastumista sekä helpottaa ilmastoinnista johtuvia ikäviä oireita.

 

*WellO2-harjoittelu kolmen pisteen lämpötilalla aiheuttaa paikallisen hypertermisen reaktion, joka aktivoi hengitysteiden limakalvoa tuhoamaan tehokkaammin lämpöherkät taudinaiheuttajat ja vähentämään esimerkiksi limakalvon histamiinin eritystä.

 

LÄHTEET JA LISÄTIETOA:

Helteen terveyshaitat ja niiden ehkäisy Suomessa

THL: Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Kylmätutkimus Oulun aluetyöterveyslaitoksessa

Heat-related illnesses. DynaMed Plus. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 114802.

Lindholm H. Äkilliset lämpösairaudet. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim.

 

Mikä on WellO2-hengitysharjoituslaite?

 • WellO2-laite on suomalainen, kansainvälisesti patentoitu terveysinnovaatio, jolla voidaan vahvistaa sekä ulos- että sisäänhengitystä.
 • WellO2-hengitysharjoittelu yhdistää hengitysvastuksen ja lämpimän höyryn toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.
 • WellO2-hengitys avaa ja puhdistaa keuhkoja sekä vahvistaa hengityselimistöä.
 • WellO2-hengitys vaikuttaa hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Se auttaa erityisesti hengitysongelmien hoidossa, äänen huollossa sekä fyysisen suorituskyvyn ja unenlaadun parantamisessa.

Lue lisää: wello2.fi

Lisää aiheesta