Lukuaika noin 50 hengitystä.
Helle hellii meitä kesäaikaan, mutta helteellä on myös kääntöpuoli. Pitkään jatkuvat hellekelit ovat nimittäin rasitteeksi elimistölle. Erityisesti pienet lapset ja ikääntyneet ovat herkkiä paitsi kuumuudelle myös nestevajaukselle, josta suurin osa helteen aiheuttamista oireista usein johtuu.
Jostakin syystä helteen vaikutuksissa on sukupuolieroja – naiset ovat herkempiä kuumuudesta johtuville sairauksille ja oireille kuin miehet. Helle on luokiteltu maailmanlaajuisesti terveyshaitaksi, ja se aiheuttaakin paljon sairaalahoitoa vaativia oireita ja jopa kuolemantapauksia ympäri maailman. Helleaallon aikana onkin tärkeää ottaa käyttöön kaikki kotikonstit, joilla oloa voidaan helpottaa.
Iho on tärkein lämmönsäätelyä hoitava elin, kun taas elimistön lämmönsäätelyn ”ohjauskeskus” sijaitsee aivoissa. Huoneenlämmössä alaston ihminen menettää koko lämmönhukastaan lämpösäteilynä 60 prosenttia. Lämmönvaihto lämpösäteilyn kautta on sitä suurempaa mitä suurempi ihon pinta-ala on kosketuksissa ilman kanssa. Hengityksellä on myös suuri rooli lämmönsäätelyssä ja elimistön kosteustasapainon säätelyssä.
Aineenvaihdunnan kiihtyminen jatkuvan kuumuuden vuoksi aiheuttaa suurimman osan helteestä johtuvista epämiellyttävistä oireista. Aineenvaihdunnan kiihtyminen kiihdyttää tahdosta riippumatta myös hengitystä. Kylmän ilman hengittäminen hidastaa hengityksen rytmiä ja laskee näin elimistön aineenvaihduntaa ja kosteuden haihtumista.
Kylmän ilman hengittäminen hidastaa hengityksen rytmiä ja laskee näin elimistön aineenvaihduntaa ja kosteuden haihtumista.
Moni hakee helteellä apua kylmästä suihkusta tai uimisesta. Koko kehon jäähtyminen kuitenkin kiihdyttää sydämen sykettä, joka saattaa esimerkiksi sydänongelmista kärsivillä jopa vaikeuttaa helteen aiheuttamia oireita. Tutkimusten mukaan kylmän ilman hengittäminen sen sijaan hidastaa sykettä. Samalla se vaikuttaa aivojen lämmönsäätelyä ohjaavaan keskukseen ja viestii tälle, että hellettä ei enää ole, vaikka ympäristön lämpötila ei muuttuisi.
WellO2-harjoittelu kylmällä vedellä “huijaa” hengitysteiden limakalvoa sekä aivoja hellesäällä, sillä se aiheuttaa niin sanotun hyvänlaatuisen hypotermisen reaktion. Näin se auttaa helpottamaan kuuman sään aiheuttamaa tukalaa oloa nopeasti.
LUE LISÄÄ JA OSTA WELLO2-HENGITYSHARJOITUSLAITE TÄSTÄ
Kun WellO2-laitetta käytetään ilman lämmitystoimintoa, laite ei tuota limakalvoja hoitavaa höyryä. Sen sijaan laitteeseen puhallettu ja vastusta vasten tehtävä pitkä ulospuhallus rauhoittaa hermostoa. Sisään hengitetty ilma puolestaan viilentää nopeasti nenän limakalvoja ja aiheuttaa limakalvoille ns. paikallisen hypotermisen reaktion*. Kylmän ilman hengittäminen laskee nopeasti kehon ydinlämpötilaa ja sitä voi lyhyinä harjoitusmäärinä hyödyntää helpottamaan kuumuudesta johtuvaa epämukavaa oloa. Kylmä myös vähentää esimerkiksi keuhkoputkien supistumistaipumusta, jos helle aiheuttaa hengityksen hankaluutta.
Tätä samaa mekanismia voidaan myös hyödyntää esimerkiksi lapsilla korkean kuumeen oireiden hoitamiseen. Kuumeessa hengitysteiden limakalvojen turvotus voi aiheuttaa lapsilla ylähengitysteiden ahtautumista, joka laukeaa nopeasti kylmää ilmaa hengittämällä. Sairaalassa tähän käytetään nebulisaattoria, josta tulee kylmän ilman lisäksi keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Ennen kuin tilanne hankaloituu kotikonstina voi kuitenkin myös hyödyntää WellO2-laitetta kylmällä vedellä täytettynä.
Kylmä ilma on aina kuivaa, eikä kylmä vesi kostuta hengitysteitä tai kosteus ei juurikaan pääse sitoutumaan limakalvoille. Yhtäjaksoinen pitkä altistus kylmälle heikentääkin limakalvon toimintaa ja voi laskea vastuskykyä. Pitkään jatkuessaan kylmän ilman hengittäminen, kuten ilmastoinnin muodostaman kylmän ilman hengittäminen, kuivattaa hengitysteiden limakalvoja, laskee sen suojaavaa vaikutusta ja samalla altistaa sairastumaan herkemmin. Viilennys tai ilmastointi saattaa aiheuttaa oireita, kuten kurkun kutinaa, kurkkukipua ja yskää sekä nenän tukkoisuutta. Tutkimusten mukaan lapset ovat usein herkempiä saamaan oireita ilmastoinnin aiheuttamasta jatkuvasta ilman kuivuudesta ja tästä syystä he voivat sairastua herkemmin flunssaan myös hellesäällä.
Jos oleskelee kesäaikaan pitkiä aikoja sisätiloissa, jossa on jatkuva viilennys, kannattaa muistaa WellO2-harjoittelu myös lämpimällä höyryllä ja huolehtia limakalvojen kosteustasapainosta. Tämä ennaltaehkäisee sairastumista sekä helpottaa ilmastoinnista johtuvia ikäviä oireita.
*WellO2-harjoittelu kolmen pisteen lämpötilalla aiheuttaa paikallisen hypertermisen reaktion, joka aktivoi hengitysteiden limakalvoa tuhoamaan tehokkaammin lämpöherkät taudinaiheuttajat ja vähentämään esimerkiksi limakalvon histamiinin eritystä.
LÄHTEET JA LISÄTIETOA:
Helteen terveyshaitat ja niiden ehkäisy Suomessa
THL: Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle
Kylmätutkimus Oulun aluetyöterveyslaitoksessa
Heat-related illnesses. DynaMed Plus. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 114802.
Lindholm H. Äkilliset lämpösairaudet. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim.
Lue lisää: wello2.fi