Tunnetaitojen avain – hengitys ja tunteiden käsittely arjen voimanlähteinä
Kategoria / Hyvinvointi

Tunnetaitojen avain – hengitys ja tunteiden käsittely arjen voimanlähteinä

Elina Torres - neliö Elina Torres | 20.12.2023 | Artikkeli
Tunteet ovat olennainen osa ihmiselämää. Tunteet tarjoavat tietoa ympäröivästä maailmasta, ohjaavat päätöksiä ja vuorovaikutusta muiden kanssa sekä ovat yhteydessä fyysiseen terveyteen. Tunnetaitojen kehittäminen ja hengitysharjoitusten hyödyntäminen voivat olla avainasemassa tunteiden käsittelyssä.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Tunteet ovat ihmisen monimutkainen ja olennainen osa. Ne värittävät elämäämme ja ohjaavat toimintaamme monin tavoin. Tunteiden tärkeys on kiistaton, sillä ne eivät ainoastaan tarjoa meille tietoa ympäröivästä maailmasta, vaan myös ohjaavat päätöksiämme, vuorovaikutustamme muiden kanssa ja ovat yhteydessä jopa fyysiseen terveyteemme. Tunnetaitojen kehittäminen ja hengitysharjoitusten hyödyntäminen voivat olla avainasemassa tunteiden käsittelyssä ja niiden paremmassa hyväksynnässä.

Tunteiden merkitys

Tunteet ovat kuin sisäinen opas, joka kertoo meille, miten koemme maailmaa ympärillämme. Niillä voi olla eri sävyjä, jotka ovat usein ensimmäinen asia, jonka niistä huomaamme; miellyttävä, epämiellyttävä tai neutraali. Kun hieman havainnoimme tilannetta enemmän, voimme huomioida muun muassa kehon tuntemusten kautta itse tunnetta. Voimme havaita esimerkiksi iloa, jännitystä, surua, pelkoa, vihaa tai monia muita tunteita. Jokainen tunne kantaa mukanaan tärkeää informaatiota, joka auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja ympäröivää todellisuutta paremmin.

Hengitys on yksi voimakkaimmista työkaluista tunteiden käsittelyssä.

Tunteiden tukahduttaminen tai välttäminen ei yleensä ole pitkällä aikavälillä hyödyllistä. Sen sijaan tunteiden tunnistaminen, hyväksyminen ja niiden kanssa työskentely voivat auttaa meitä kehittämään vahvempia tunnetaitoja, mikä edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.

Jokaisella tunteella on myös oma tarkoituksensa. On erittäin hyödyllistä opetella ymmärtämään, mistä tunteet kumpuavat. On hyvä ymmärtää, ovatko ne tässä hetkessä tarpeellisia, vai voisiko esimerkiksi pelosta tai ahdistavasta tunteesta opetella päästämään irti. Tunteita voi opetella käsittelemään niin, että tunteen sävyä voi muuttaa neutraalimpaan tai negatiivissävytteinen tunne voi jopa muuttua helpotukseksi joissain tilanteista.

Tunnetaitojen kehittäminen

A frustrated man staring out of a window

 

Tunnetaitojen kehittäminen on prosessi, joka vaatii itsetutkiskelua ja avoimuutta omia tunteita kohtaan. Tämä voi aluksi tuntua haastavalta – erityisesti, jos tunteiden käsittely ei ole ollut oma vahvuusalue. Erilaisilla harjoituksilla ja tiedostamisella voimme oppia ymmärtämään, käsittelemään ja hyväksymään paremmin omia tunteitamme.

Yksi tehokas tapa kehittää tunnetaitoja on harjoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa, mindfulnessia. Tämä menetelmä auttaa meitä keskittymään nykyhetkeen ilman tuomitsemista ja antaa mahdollisuuden havainnoida omia tunteitamme ja ajatuksiamme uteliaan neutraalisti.

Tunnetaidot ja hengitys

Hengitys on yksi voimakkaimmista työkaluista tunteiden käsittelyssä. Se on yhteydessä autonomiseen hermostoon, joka säätelee kehomme reaktioita stressiin ja rauhallisuuteen. Tietoisella hengitysharjoituksella voimme vaikuttaa autonomisen hermostomme toimintaan ja siten myös omiin tunnetiloihimme.

Eräs yksinkertainen, mutta tehokas hengitysharjoitus tunteiden hallintaan on syvä vatsahengitys. Seuraa näitä ohjeita:

  1. Istu tai makaa mukavassa asennossa ja sulje silmäsi.
  2. Aseta toinen käsi rintakehälle ja toinen vatsalle.
  3. Hengitä hitaasti nenän kautta ja tunne, miten vatsa nousee käden alla.
  4. Pidätä hengitystä hetken aikaa.
  5. Hengitä sitten hitaasti ulos suun kautta ja tunne, miten vatsa laskee.
  6. Kun ajatukset valtaavat mielen, voit ystävällisesti palauttaa huomion kehoon ja hengitykseen.

Toista tämä harjoitus muutaman minuutin ajan päivittäin. Hengitysharjoitus auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä, mikä puolestaan auttaa käsittelemään stressiä ja negatiivisia tunteita tehokkaammin.

Hyvinvointia tunnetaidoista

Tunteiden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on valtava. Tunnetaitojen kehittäminen ja hengitysharjoitusten hyödyntäminen voivat olla tehokkaita työkaluja tunteiden käsittelyssä ja hyväksynnässä. Ne eivät ainoastaan auta meitä ymmärtämään itseämme paremmin, vaan myös parantavat kykyämme käsitellä stressiä ja negatiivisia tunteita. Säännöllinen harjoittelu ja tiedostaminen voivat avata oven parempaan tunne-elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

Lisää aiheesta