Olisitko uskonut? Hiilidioksidi voi helpottaa stressiä!
Kategoria / Hyvinvointi

Olisitko uskonut? Hiilidioksidi voi helpottaa stressiä!

Nykyinen kiireinen elämäntapa ja ympäristön ärsyketulva ovat suuri haaste hermostollemme. Moni kokeekin olevansa stressaantunut. Stressi tuntuu epämiellyttävältä ja aiheuttaa ahdistusta, verenpaineen nousua ja univaikeuksia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että stressille on olemassa vastalääke – ja vieläpä täysin ilmainen.

Lukuaika noin 35 hengitystä.

Nykyään moni kokee olevansa stressaantunut. Lääkärit arvelevat, että useimpien sairauksien taustalla on pitkään jatkunut stressi. Nykyinen kiireinen elämäntapa ja ärsyketulva tosiaan ovatkin iso haaste hermostollemme. Voi olla vaikeaa pysyä tasapainossa kiireen, vaatimusten ja ärsykkeiden tulvassa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että stressille on olemassa vastalääke – ja vieläpä täysin ilmainen.

Stressi saa ihmisen hengittämään nopeasti ja pinnallisesti.

Monelle on tuttua se, että stressi tuntuu epämiellyttävältä ja saa aikaan muun muassa ahdistusta, verenpaineen nousua ja univaikeuksia. Mutta tiesitkö, että stressi vaikuttaa myös hengitykseemme? Stressi saa ihmisen hengittämään nopeasti ja pinnallisesti keuhkojen yläosalla. Usein hengitys kulkee tällöin nenän sijaan suun kautta.

Tällainen hengitys yhdistettynä stressihormoneihin vaikuttaa meihin hyvinvointia heikentävällä tavalla. Se voi johtaa verenpaineen ja sykkeen nousemisen lisäksi siihen, että sekä hengitystiet että verisuonet supistuvat. Tämän seurauksena joudumme vetämään voimakkaasti ilmaa, ja verisuonten supistuminen taas voi tuntua esimerkiksi päänsärkynä, sormien pistelynä ja jalkojen kylmyytenä.

 

A woman doing breathing training

 

Mutta ei hätää! Stressille on olemassa vastalääke. Mikä parasta – se on täysin ilmainen ja turvallinen. Kyseessä on hiilidioksidi.

Hiilidioksidi on väärinymmärretty kaasu, jota on virheellisesti alettu pitää vaarallisena. Mutta se on kaikkea muuta. Todellisuudessa hiilidioksidi on varsinainen hyvis! Vai mitä sanot näistä sen vaikutuksista?

  • Hiilidioksidi saa hermoston rentoutumaan.
  • Hiilidioksidi laajentaa hengitysteitä, jolloin ilma pääsee virtaamaan kevyesti ja helposti.
  • Hiilidioksidi laajentaa verisuonia, minkä ansiosta verenpaine ja sydämen syke voivat laskea, ja lämmin veri pääsee virtaamaan myös kehon ääreisosiin, kuten sormenpäihin ja varpaisiin.
  • Hiilidioksidi on välttämätön sille, että verenkierrossa oleva happi pääsee imeytymään kudoksiin.
  • Hiilidioksidi voi helpottaa nukahtamista.

Miten hiilidioksidin pitoisuutta elimistössä voi sitten nostaa? Se käy hyvin helposti hengityksen avulla. Hengitysharjoitusten avulla hiilidioksidin pitoisuus nousee turvallisesti, ja tällaiset harjoitukset sopivat kaikille perusterveille ihmisille.

Jos haluat katsoa, miten voit lisätä hiilidioksidin pitoisuutta yksinkertaisen harjoituksen avulla, tein siitä ohjevideon. Moni on jo kommentoinut, että harjoitus rauhoittaa, auttaa palautumaan ja helpottaa nukahtamista. Katso ohjevideo tästä (YouTube)

Minulla on myös alkamassa alkuvuodesta 2024 univalmennus Tuhat ja yksi hyvää yötä, joka on suunnattu univaikeuksista kärsiville erityisherkille naisille. Hengitys ja sen kyky rauhoittaa hermostoa on yksi niistä lääkkeettömistä keinoista, joita käymme valmennuksessa läpi. Lue lisätietoja valmennuksesta tästä >>

Lisäksi olen tehnyt täysin maksuttoman minivalmennuksen Kesytä stressi 5 minuutissa. Siinä on lyhyitä ja helppoja, mutta tieteellisesti toimiviksi todettuja keinoja helpottaa stressiä. Vinkkien avulla voit helpottaa vaikkapa joulustressiä! Maksuton minivalmennus löytyy täältä >>

 

Lisää aiheesta