Lukuaika noin 30 hengitystä.
Jos olet erityisherkkä eli Highly Sensitive Person (HSP), aistit ympäristöäsi ja muiden tunnetiloja tavallista herkemmin. Lisäksi sinun on vaikeampaa sulkea pois niistä ne ärsykkeet, joilla ei ole merkitystä. Sana erityisherkkä luo helposti käsityksen ylitunteellisesta tyypistä, joka voisi halutessaan muuttaa reaktioitaan. HSP on kuitenkin pysyvä ominaisuus, joka altistaa monenlaiselle ylikuormittumiselle ja stressaantumiselle, jos siitä johtuvaa palautumistarvetta ei huomioida mitenkään. Erityisen harvinainen ominaisuus HSP ei ole, sillä arvioidaan, että jopa 20–25 % ihmisistä on erityisherkkiä. Toki siinä on eroja, kuinka erityisherkkä on.
Erityisherkät ihmiset eivät kykene suodattamaan ärsykkeitä samalla tavalla kuin ei-erityisherkät. Siksi aivot joutuvat vastaanottamaan ja käsittelemään paljon tavallista enemmän tietoa. Myös tietojenkäsittelytapa poikkeaa tavallisesta niin, että erityisherkällä useammat aivoalueet aktivoituvat tietoa käsiteltäessä. Tietojenkäsittelytapa työllistää aivoja tavallista enemmän myös siksi, että tietoja käsitellään tarkemmin ja perusteellisemmin. Käytännössä se ilmenee esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Ei-erityisherkkä voi yksinkertaisesti katsoa, paljonko kello on, todeta ajan ja koko prosessi on siinä. Erityisherkällä samaan aikaan välittyy tieto kaikesta, mikä mahtuu näkökenttään, mitä ympärillä kuuluu ja mitä tapahtuu. Havaintoihin voi kuulua työkaverin äänensävy, joka herättää huolta. Mistä mahtaa olla kyse? Kauempana kuuluu avautuvan oven saranoista narinaa, joka ärsyttää. Sitä ei ole vieläkään korjattu, eikä kotona ole korjattu roikkuvaa sälekaihdinta. Silmät havainnoivat työkaverin uuden laukun, jonka hän hankki lomareissullaan. Olikin todella hienoa olla viime vuonna Kreetalla, pitäisikö lähteä uudestaan? Vai Norjaan tällä kertaa? Kello on kolme. Pidän noista työkaverin kengistä, ovatkohan hyvät kävellä? Ehdinkö töiden jälkeen käydä kaupassa, piti ostaa lihaa? Mistä tuo työkaveri puhuu, onkohan hän vegaani?
Erityisherkkyys voi altistaa krooniselle stressille ja burnoutille.
Kaikki tämä ja paljon enemmänkin välittyy samalla kertaa, kun erityisherkkä ihminen katsoo kelloa. Eikä se prosessi pääty tähän, vaan tietoa tulvii jatkuvasti samaan tapaan lisää. Tuo esimerkki voi kuulostaa muista keksityltä, mutta erityisherkkä tunnistaa siitä kyllä itsensä. Yksi syy tälle ilmiölle on se, että erityisherkällä mikä tahansa ärsyke herättää mielleyhtymiä. Hänellä ei ole vain yhtä ärsykettä käsiteltävänä vaan lisäksi tulevat kaikki siihen liittyvät mielikuvat. Erilainen tapa käsitellä tietoa työllistää aivoja, ja monella tasolla tapahtuva ärsykkeiden prosessointi kuluttaa voimia ja energiaa. Koska käsiteltävää tietoa on ilman mitään erityistä syytäkin jo paljon, erityisherkkyys voi altistaa krooniselle stressille ja burnoutille varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa kuormitus jostain syystä lisääntyy.
Tunnistin olevani erityisherkkä aikana, jolloin siitä käytettiin vielä termiä reaktiivinen. En olekaan outo, vaan olen reaktiivinen! Minua puhutteli artikkeli, jossa reaktiivinen avokonttorissa töissä ollut henkilö huomasi jaksavansa töiden jälkeen kotiasioita aivan eri tavalla, kun hän meni kotiin tullessaan suoraan makuuhuoneeseen ja oleskeli hämärässä huoneessa puolisen tuntia. Tiesin tarkkaan, miltä hänestä tuntui, kun päässä kuhisi tuhat ajatusta ja olisi pitänyt keskittyä kotitöihin ja olemaan läsnä perheelle. Oleskelu hiljaisessa huoneessa ilman mitään ärsykkeitä kuulosti paratiisilta.
Kiinnittämällä huomiota hengitykseen voi vähentää turhaa kuormitusta.
Erityisherkkyys on yksi tekijä, joka altistaa fibromyalgialle ja pyörittää osaltaan huonoa oirekierrettä. Tunnistin monta siihen liittyvää asiaa, kun selvittelin syitä, miksi kuntouduin fibromyalgiasta oireettomaksi. Vaikka fibromyalgia ei enää oireile, erityisherkkyys on ja pysyy. Osaan kuitenkin ottaa sen huomioon eri tavalla. Vaikka puolen tunnin hiljentymiseen hämärässä huoneessa ei useinkaan ole aikaa eikä maltti riitä, olen havainnut, että hyvin yksinkertaisilla hengitysharjoituksilla voin vähentää tästä ominaisuudesta johtuvaa ajatuskuhinaa ja stressialttiutta.
Hengitys vaikuttaa tunteisiin, ja tunteet vaikuttavat hengitykseen. Kun erityisherkkä on erityisen tunnealtis, ei ole ihme, että kiinnittämällä huomiota hengitykseen voi vähentää turhaa kuormitusta. Jos haluat saada aikaan tuloksia, säännöllisyys on se keino, jolla niitä syntyy. Tähän pätee myös se, että harjoitusten ei tarvitse olla välttämättä aikaa vieviä – lyhyetkin harjoitukset tuottavat tulosta, kun niitä tekee säännöllisesti. Sen sijaan, että keräisit koko päivän kuormaa, kannattaa tehdä näitä harjoituksia aina sopivin välein pitkin päivää. Nämä harjoitteet ovat niin huomaamattomia, että niitä voi hyvin tehdä bussissa, töissä tai missä tahansa. Ne eivät kuulosta välttämättä kummoisilta, mutta ne toimivat, jos niitä tekee säännöllisesti.
Tee seuraavat harjoitukset paikallasi istuen niin, että ryhti on hyvä ja hartiat ovat rennosti alhaalla.
1. Syvä rauhallinen sisään ja ulos -palleahengitys: Pelkkä hengitykseen keskittyminen rauhoittaa. Hengitä nenän kautta sisään niin syvään, että näet hengityksen pullistavan vatsan seutua ja rintakehässä liike on hyvin vähäinen. Hengitä ulos nenän kautta rauhallisesti. Toista 5–10 kertaa. Huomaa, että syvään hengittäminen ei tarkoita samaa kuin mahdollisimman suuren ilmamäärän sisään vetäminen ja ulos puhaltaminen.
2. Sierainten vuorotteluhengitys: Tässä hengität rauhallisesti vuorotellen sisään ja ulos, kumpikin eri sieraimen kautta niin, että toinen sierain on aina suljettu sormella sivusta painaen. Esimerkiksi ensimmäisellä hengityksellä oikean sieraimen kautta sisäänhengitys ja vasemman sieraimen kautta uloshengitys. Jatkossa hengität aina sisään sen sieraimen kautta, jonka kautta teit uloshengityksen ja vaihdat sormen paikkaa vasta sitten. Eli harjoitus toistuu niin, että saman sieraimen kautta tulee uloshengitys, tauko ja sisäänhengitys. Vaihto. Toista minuutin ajan. Jos sinulla on enemmän aikaa, toista harjoitusta viiden minuutin ajan.
Erityisherkkyys ja muut neurologiselle puolelle liittyvät ominaisuudet voivat olla merkittävässäkin roolissa fibromyalgian oireilulle. Siksi nämä ominaisuudet ja hengitykseen liittyvät huomiot ja harjoitteet ovat saaneet omat lukunsa uusimmassa kirjassani Fibromyalgia – haluan kuntoutua.
TUTUSTU FIBROMYALGIA – HALUAN KUNTOUTUA -KIRJAAN
Lisää tietoa fibromyalgiasta:
www.fibromyalgia.fi
Facebook-ryhmä: Parempi terveys – fibromyalgia oireettomaksi
Artikkeli on julkaistu alun perin 8. marraskuuta vuonna 2023.