Lukuaika noin 50 hengitystä.
Olen osallistunut muutamiin joogaretriitteihin ulkomailla. Hengitysharjoitukset (pranayama) ja meditaatio ovat olleet osa monen retriitin sisältöä.
Halusin tietää, onko olemassa ns. hengitysretriittejä ja jos, niin minne ja millä hinnalla voisin sellaiselle päästä. Löysin netistä sivuston, jonka avulla käyttäjä voi etsiä nimenomaan meditoimiseen keskittyviä retriittejä ympäri maailmaa. Selailin sivustoa ja löysin monia retriittejä, joissa erilaiset hengitysharjoitukset näyttelevät erityisen suurta roolia. Alla kerron, mitä tällaiselta hengitysretriitiltä voi odottaa, missä niitä järjestetään ja mitä niistä kannattaa varautua maksamaan.
Tämä artikkeli ei sisällä kaupallista yhteistyötä Tripaneerin tai yhdenkään retriittikeskuksen kanssa. Artikkelin on tarkoitus vain tarjota suuntaa antavaa tietoa ulkomailla järjestettävistä hengitysretriiteistä, jotka kiinnostavat kovasti ainakin allekirjoittanutta.
Balilla pidettävä meditaatioretriitti näyttäisi maksavan ainakin 664 euroa (viisi päivää ja neljä yötä). Päiväkohtaiseksi hinnaksi tulee siis melkein 133 euroa. Hinta ei sisällä lentoja, kuten eivät muutkaan tämän jutun retriitit.
Hintaa vastaan voi odottaa saavansa esimerkiksi:
Koska ainakin minun tarkastelemani retriitti vietetään hiljaisuuden vallitessa, kaikki kysymykset esitetään kirjallisina retriitin aikana. Hiljaisuus on tarkoitus rikkoa vasta viimeisenä päivänä. Siihen asti kaikilla retriitin osanottajilla on mahdollisuus keskittyä hengittämiseen ja mielen tyynnyttämiseen.
Itse ainakin viettäisin mielelläni enemmänkin aikaa Ubudin vehreissä maisemissa. Voisin kuitenkin kuvitella tämänkaltaisen meditaatio- ja pranayama-retriitin olevan mainio aloitus Balin lomalle. Työasiat ja arjen kiireet kaikkoavat mielestä viimeistään ensimmäisen aamun meditaatioharjoituksen myötä. Tämän jälkeen saisin enemmän irti niin rantalomasta kuin reppureissustakin.
Jos haluat lähteä neljän päivän retriitille Turkin Bodrumiin syventymään hengitystekniikoihin, mantroihin ja chakroihin, varaudu maksamaan ainakin 1488 euroa. Ainakin viimeksi tarkastelemani retriitin osalta yhden päivän hinnaksi tulee siis 372 euroa. Hinta on melkoinen, vaikka asiakas näyttäisikin saavan täysihoidon ja ohjelmaa joka päivälle.
Esimerkkiaikataulun mukaisesti päivät täyttyvät joogasta, eri hengitystekniikkoja sisältävistä luontokävelyistä, luennoista, pranayama-harjoituksista, kundaliini- ja esimerkiksi chakra-meditaatiosta sekä esimerkiksi tanssiterapiasta. Viimeisenä päivänä on luvassa hengitysterapiaa tiibetiläisten äänimaljojen kera. Tämäkin retriitti vietetään hiljaisuudessa, ja kasvisruoat valmistetaan paikan päällä oman puutarhan tuotteista.
Minua kiinnostaa tämän retriitin osalta erityisesti ohjelman monipuolisuus ja runsaus. Eräässä meditaatioharjoituksessa on tarkoitus tutustua omaan sisäiseen lapseen, kun taas toisen harjoituksen aikana meditoidaan omaa nimeä. Myös hengitysharjoituksia vaikuttaisi olevan niin sanotusti joka lähtöön. Neljän päivän aikana ei ehdi oppia tuntemaan mitään tekniikkaa tai harjoitusta kunnolla, mutta pääseepähän ainakin kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Jos jokin niistä tuntuu omalta, voi siihen syventyä myöhemmin paremmin.
Kahden viikon mindfulness- ja meditaatio-ohjaajan koulutuksia pidetään esimerkiksi Siem Reapissa, lähellä upeaa Angkor Watin temppelialuetta. Meditaatiohetkiä tullaan löytämäni kurssiohjelman mukaan pitämään niin temppeleillä, vuorilla, järvillä, jokivarressa kuin lootusfarmeillakin. Koulutuksesta näyttäisi joutuvan maksamaan 1265 euroa, mikä tarkoittaa reilua 90 euroa päivää kohden.
Kahden viikon aikana erilaiset meditointiharjoitukset tulevat tutuiksi – onhan tarkoitus, että tämän jälkeen henkilöllä on mahdollisuus ohjata muita. Opintosuunnitelman mukaan koulutuksen aikana käsitellään muun muassa sitä, miten meditoinnin ja pranayama-hengitysharjoitukset voi yhdistää. Esillä on myös mindfulness, josta Tuula Korhonen kirjoittaa artikkelissaan Voiko kivulle antaa anteeksi.
Koska kyseessä on koulutus, tällä retriitillä ei tarvitse eikä edes voi olla hiljaa – paitsi tietenkin hiljaisuutta vaativien harjoitusten aikana. Kurssiohjelmaa selatessa vaikuttaa siltä, että joihinkin meditointiharjoituksiin liittyy laulu ja toisiin nauru. En tiedä, miten nauru ja meditaatio liittyvät toisiinsa, mutta ainakin naurujooga on tullut minulle tutuksi. Naurun väitetään pidentävän ikää. Liittyneekö siihen, että nauru voi vahvistaa keuhkoja ja helpottaa hengitystä?
Miltä kuulostaisi viettää kuusi päivää Himalajalla meditoiden, joogaten ja hengitysharjoituksia tehden? Tämä voisi olla mahdollista Uttarakhandin osavaltiossa Pohjois-Intiassa.
Hintataso vaikuttaa kohtuulliselta. Esimerkkiretriitin osalta hinta on 351 euroa, eli 58,50 euroa per päivä. Tuohon hintaan sisältyy täysihoito, jooga- ja pranayama-harjoituksia sekä tietenkin päivittäinen ohjattu meditaatio. Uttarakhandin maisemat vaikuttavat sellaisilta, joissa niin sanotusti sielu voi levätä.
Koska olen jo pitkään haaveillut matkasta Intiaan, tarkistin, paljonko lennot Intian pohjoisosiin mahtaisivat maksaa. Nähtävästi Suomesta pitäisi ensin lentää Delhiin, ja taittaa sitten viimeiset noin 250 kilometriä jollain muulla tavalla. Finnairin suorat lennot Delhiin keväällä 2023 näyttäisivät maksavan reilut 600 euroa, joten ihan pikkurahalla ei Himalajalle pidettävälle hengitysretriitille pääse.
Erityisen edullisia eivät toki olleet muutkaan tässä artikkelissa esitellyt hengitysharjoituksiin keskittyvät retriitit. Lennot Balille tai Kambodžaan ovat kalliita. Turkkiin voisi lentää halvemmalla, mutta tarkastelemani Turkin retriitti maksoi 372 euroa per päivä – siis enemmän kuin kuusi päivää Himalajalla.
Kuten edeltä käy ilmi, ulkomailla pidettävän retriitin päiväkohtainen hinta voi olla hyvinkin kallis. Lisäkustannuksia tulee lennoista sekä mahdollisista rokotuksista ja viisumeista. Aina saa kuitenkin haaveilla! Ylle listaamani esimerkkiretriitit ovat sellaisia, joista voisin itse nähdä päiväunia.
En juuri nyt ole lähtemässä minnekään, mutta tiedänpähän nyt ainakin, millaisiin kustannuksiin varautua, jos lähtö muuttuu ajankohtaiseksi. Hinnat voivat toki muuttua tässä välillä, mutta tuskin ainakaan alaspäin. Parempi siis alkaa säästää matkakassaa varten jo nyt siltä varalta, että haave runsaasti hengitysharjoituksia sisältävästä retriitistä ulkomailla toteutuu lähitulevaisuudessa…
Artikkelin kuvat: Lasse Simonen
Artikkeli on julkaistu alun perin 28. joulukuuta vuonna 2022.